TOKAD Seminerlerinde Bu Hafta Nur Sena Gürer, “Kar” Romanını Tahlil Etti

TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği) seminerlerinde bu hafta Nur Sena Gürer, Orhan Pamuk’un 28 Şubat dönemi odaklı “Kar” romanını tahlil etti. Gürer, konusunu özetleyip kahramanlarını tanıttığı “Kar” romanıyla ilgili olarak aşağıdaki tespitlerde bulundu:

– Yurt dışında yaşayan şair Ka, yerel seçimleri izlemek ve intihar eden genç kızlarla ilgili haber yapmak üzere Kars’a gelir. Kars’taki değişik toplumsal kesimlerden insanlarla tanışır ve tartışır.

– Lacivert, arayışları sonucu Müslüman olmuş, biraz uluslararası bir kişiliktir. Kars’ta ve romanda öne çıkan İslamcı tiplemedir. Din anlayışı ve insani ilişkileri sorunlu bir görünüm arz eder.

– İmam Hatipte okuyan gençler romanda İslamcı tabanı temsil eder. Üniversitede başörtüsü yasakçısı idareci il dışından gelen bir kişi tarafından vurularak öldürülür. Hüsnü Kıraç olayına ve Akit gazetesine, İslami radyolara göndermelerle kurgulanan bir olaydır. 28 Şubatın başörtüsü yasakçısı kimliği romanda bu şekilde vurgulanmış olur.

– Kars’a “Vatan Yahut Türban” adlı bir tiyatro oyunu için gelen tiyatrocu Sunay Zaim, Kars’ın dış dünya ile kış mevsiminden dolayı bağını koparttığı ve yöneticilerin il dışında olduğu bir sırada oyun sırasında başlattığı bir ihtilal gerçekleştirir, çok sayıda kişi bu olayda can verir. Bu gelişme 28 Şubatı başlatan Sincan olaylarına göndermedir.  

– RP (FP) çizgisinden belediye seçimlerine giren aday Muhtar Bey ve darbeyle kapatılan parti, içeri alınan yöneticileri 28 Şubatın başka bir mizanseni olara romanda yer alır.

– 28 Şubatın kurşun askeri olan medya romanda Serhat gazetesi ile karşılanır. Bir gün sonraki gelişmeleri olmuş gibi veren ve bunu “bazı şeyler biz öyle yazdığımız için gerçekleşir” cümlesiyle savunan gazeteler ve gazeteciler Kars’taki (Türkiye’deki) müdahaleyi desteklerler.

-28 Şubatın en çok tartışılan konusu İmam Hatip liseleri romanda önemli bir yer tutar. Kars’taki darbeden sonra İmam Hatipe aynen 28 Şubattan sonraki gibi müdahale edilir.

– 28 Şubata ilişkin İslamcı camiada yeterli edebi çalışma yoktur. “Kar” romanı en nihayetinde dışarıdan biri olan Orhan Pamuk tarafından yazılmıştır ve üzerinde çok boyutlu tartışmalar yapılabilir.

 Haber: Elif Aydın

Etiket(ler): , , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın