Mavi Marmara Gemisi “Uyanış Dalgaları”nda Yol Aldı

 

Geçen yılın Mayıs ayında siyonist saldırıya uğrayan Mavi Marmara gemisinde yaşanan hatırâlar, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen “Uyanış Dalgaları” (Bidarê Emwac) adlı programda anlatıldı.

31 Mayıs 2010 tarihinde Akdeniz açıklarında siyonist korsan saldırıya uğrayan ve tüm dünyayı ayağa kaldıran Mavi Marmara gemisinde yaşanan ibret dolu hatırâlar, İran İslam Cumhuriyeti’nin 7 milyon 797 bin 520 nüfûslu başkenti Tahran’da düzenlenen “Uyanış Dalgaları” (Bidarê Emwac) adlı programda anlatıldı. Direk olarak İslam İnqılâbı Rehberi Seyyîd Ali Hûseynî Hamaneî’ye bağlı bir kurum olan İslamî Teblîğler Kurumu (Sazman-ı Teblîğat-ı İslamî) çatısı altında çalışma yürüten Sanat Enstitüsü (Hoze-yê Hûnerî) bünyesindeki İslamî Uyanış Edebiyatı (Wêje Bidar-ê İslamî) tarafından organize edilen etkinliğe İran medyası ve Tahran halkı yoğun bir ilgi gösterdi.

 4 ÜLKEDEN 5 KONUŞMACI

 Hz. Sümeyye Caddesi adresinde bulunan Tahran Sanat Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Uyanış Dalgaları Edebiyat Paneli” (Hûmayişê Edebî Bidarê Emwac) adlı etkinliğe 4 ayrı ülkeden 5 panelist katıldı. İran’dan iki, Lübnan, Türkiye ve Almanya’dan da birer konuşmacının halka hitab ettiği etkinlikte ayrıca biribirinden güzel şiirler okunup ezgiler söylendi.

 “Uyanış Dalgaları Edebiyat Paneli” (Hûmayişê Edebî Bidarê Emwac) adlı etkinliğe İran’dan İslamî Teblîğler Kurumu Sanat Enstitüsü İslamî Uyanış Edebiyatı Birimi Başkanı Nasır Zerrabî ve Tahran Sanat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sabri İmamî, Lübnan’dan Keşşafet’ul- Mehdî Sanat İşleri Sorumlusu Ali Xelîl, Türkiye’den Özgür Yazarlar Birliği (ÖYB) Genel Sekreteri, Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) Yönetim Kurulu Üyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı Tokat İl Temsilcisi ve Muş Alparslan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Doğan Özlük, Almanya’dan Özgür Yazarlar Birliği (ÖYB) Üyesi Gazeteci İbrahim Sediyani konuşmacı olarak katıldılar.

 Moderatörlüğünü Ali Sultanî’nin yaptığı program, hâfız Ali Xoşnud tarafından okunan Qûr’ân-ı Kerîm tilaveti ile başlarken, şâirler Rıza İsmailî ve Abdurrahîm Seyyîdî Rad duygu yüklü şiirlerinden birer demet sundular. Türkiyeli ses sanatçısı ve aynı şekilde Mavi Marmara yolcusu olan Mikail ise biribirinden güzel ezgilerini seslendirdi.

 DUYGULANDIRAN HATIRÂLAR

 Panelde Nasır Zerrabî ve Dr. Sabri İmamî daha çok Ortadoğu ve Mağrib ülkelerinde yaşanan halk ayaklanmalarını konu alan bir konuşma yapıp, yaşanan bu devrimler sürecinde sanatçıların ve edebiyatçıların üzerine düşen tarihî sorumluluklar üzerinde dururken, panele Lübnan’dan dâvet edilen Ali Xelîl siyonist tehdit ve saldırı altında bulunan Lübnan’daki sanat ve edebiyat çalışmaları hakkında bilgiler sundu. Her ikisi de Mavi Marmara yolcusu olan Doğan Özlük ve İbrahim Sediyani ise Mavi Marmara gemisinde yaşanan ibretâmiz hatırâlarını paylaştılar.

 Panele Türkiye’den davet edilen Özlük, “Qûdüs Muhâfızı” olarak da bilinen 1948 Filistin İslamî Direniş Hareketi Lideri Şeyh Raîd Salah ile gemide yaşadığı anılarını paylaşırken, panele Almanya’dan davet edilen Sediyani ise hem gemide birlikte yolculuk ettiği hem de İsrail zindanlarında aynı koğuşta yattığı Qûdüs Eski Başpiskoposu ve Vatikan Kardinali Papaz Hilarion Capucci ile gemide ve hapishanede yaşadığı anılarını paylaştı. Doğan Özlük ve İbrahim Sediyani’nin  paylaştığı hatırâlar salonda duygu dolu anların yaşanmasına vesile oldu.

 Program bittikten sonra izleyiciler Mavi Marmara yolcuları İbrahim Sediyani, Doğan Özlük ve Mikail etrafında adetâ bir sevgi çemberi oluşturdu. İzleyiciler Mavi Marmara yolcularını Gazze yolculuğu ve İsrail zindanlarında neler yaşandığı ile ilgili soru yağmuruna tuttu.

 

Haber: Mikail Kurt

Etiket(ler): , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın