Cumhuriyet’in Yeni Neferi Öldü

Dünden bugünden ve yarından umutlu olmak için birçok nedenimiz var. Bunlardan biri de ölüm meleği. Edebiyat ve tiyatro eleştirmeni, yazar Füsun Akatlı dün yaşamını yitirdi. Kısa bir süre önce Cumhuriyet gazetesi köşe yazarları arasına katılmış olan Akatlı 66 yaşındaydı. Bir süredir Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görmekte olan Akatlı, Cumhuriyet’teki “Zamansız Yazılar” adlı köşesinin (köşenin ismine dikkat: çünkü vakt-i zamanında Füsun Akatlı Milliyet kitap ekinde Hilmi Yavuz’la ilgili, Zaman‘da yazdığı için eleştiri ölçütlerini zorlayan bir yazı kaleme almıştı. Okurlarından değil, genel yayın yönetmeninden izin alarak tatile çıkan Hilmi Yavuz’un Akatlı için ne yazacağını merak ediyorum.) “Isınma Turu” başlıklı ilk yazısını 14 Haziran 2010 günü yayımlamış, ikinci ve son yazısını ise hastanede kaleme almıştı. Kuşkusuz o, kendi çapında önemli ve kendi çevresi içinde büyük bir isimdi. Sanıyorum Madımak’ta yakılan şairlerden birinin ehli beytindendi bir zamanlar.
1944 yılında Ankara’da doğan Akatlı, çevirmen Güzin Dino’nun kuzeni, felsefe ve sosyoloji profesörü Hilmi Ziya Ülken’in kardeşinin torunuydu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitiren Akatlı, bu bölümde asistan olarak göreve başlamış, daha sonra Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde felsefe tarihi, sanat felsefesi, bilgi kuramı ve dil felsefesi dersleri vermişti.
1974’te doktorasını tamamlayan Akatlı, 1983’te görevinden ayrılarak reklamcılık alanında metin yazarlığı yapmış, 1991’de Şehir Tiyatroları’na girerek kurumun başdramaturgluğunu üstlenmişti. Kurucusu olduğu Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde de dersler veren Akatlı, bir süre sonra buradaki görevinden istifa etmişti.

1968’den bu yana Dost, Soyut, Varlık, Milliyet Sanat gibi dergilerde, Politika, Söz ve Cumhuriyet gibi gazetelerde yazmış olan Akatlı, Sait Faik Hikâye Armağanı, Simavi Edebiyat Ödülleri, Behçet Necatigil Şiir Ödülü, Cevdet Kudret Ödülleri ve İnkılâp Yayınevi Edebiyat Ödülleri seçici kurullarında yer almıştı.

Akatlı’nın pek çok kitabı arasında “Niçin Diyalektik”, “Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat”, “Zamansız Yazılar”, “Kültürsüzlüğümüzün Kışı”, “Düşünce Ufkunda Pupayelken”, “Bilge Karasu Aramızda”, “Bir de Ruhi Su Geçti”, “Pusulamız Felsefe” gibi yapıtları da bulunuyor.

Etiket(ler): , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

Bir cevap yazın