Ivan Illıch, okulun kendini koruyacak kadar bir ulus-devletin ya da bir şirketin sahip olduğu güce sahip olmadığını bu anlamda okulların buyruğundan kurtulmanın daha kolay ve kansız olacağını savunmaktadır.
Okulda başlayacak bir özgürleşme hareketi geleceğin devrimci stratejisinin habercisi olabilecektir ona göre.
Nekadar mantıklı Okulsuz Toplum üzerinden okul eleştirisi.Okulun üzerimizde hiç hakkı yok mu? Okulu başka düzlemde tartışmak ya da susmak ne zaman nasib olacak?
okulu başka düzlemde de tartışabiliriz tabi. Ama mevcut düzlemde mevcut okulları tartışmak imkansız gibi. Çünkü mevcut düzen okullar üzerinde herhangi bir inisiyatif kullanmana izin vermez. okulları ıslah etmek yine sistemin işine yarar.
okulsuz toplum kitabından daha iyi başlangıç bulunabileceğini sanmıyorum okulu eleştirmek için. okulun olmasıyla getirdiği zararı, olmasıyla getirdiği yararla karşılaştırırsak zarar daha ağır basar. bu eğitime karşıt bir görüş değildir. eğitim başka araçlarlada yapılabilir. kitapta öğrendiğimiz şeylerin çoğunu sandığımız gibi okulda öğrenmediğimizi iddia etmekte ıllıch. gerçektende bu böyledir. okula gidene kadar bile bir çeok şeyi öğrendiğimizi herkes kendi hayatından bilebilir.
okulun hiç mi hakkı yok demişsiniz. okula gerçekte kimse gitmeyi istemez. belli bir yaşa geliriz ve okulun yolunu tutarız. bütün günümüzü almasada kalan zamanları yine okulla ilgili şeylere harcarız. yani okul yeterince hakkı olmuş. bütün bir yaşantımızı çalarak. üstelik bunu kendi klişe oldu ama yapısına uygun düşen insanlar yetiştirmek için yapar. elbette her düzen kendi vatadaşının ne bildiğini kontrol etmek isteyecektir; ama hayata ideolojik bakıyorsanız ve Allah'ın sizin elinizle gerçekleştirmek istediği muradın farkındaysanız bunları kabul etmeniz mümkün değildir.
islam tarihi okullarla doludur. elbette okul hayati bir meseledir. bu gereklidirde. ama bizim müfredatımızın işlediği bir okul..adınızı girseydiniz iyi olurdu bir de..
Acaba “okulları ıslah etmek yine sistemin işine yarar.”Gayri meşru yapılar ıslah edilebilir.Neyle ıslah edildiği önemli.
Acaba “okulsuz toplum kitabından daha iyi başlangıç bulunabileceğini sanmıyorum okulu eleştirmek için.” Okulu eleştirmek için okula gitmek yeter.Okulsuzluk özlemi sadece romantik bir düş artık.Helak ya da cenneti buna dahil etmiyorum.
Acaba “okulun olmasıyla getirdiği zararı, olmasıyla getirdiği yararla karşılaştırırsak zarar daha ağır basar.”Bunun yanlış olduğunun en iyi örneği ,sen,biz siz,onlardır.Ultra ideoloji zaten tutmaz okullarda.Bunu 9 yaşındaki çocuklar bile farkeder.Yutanlar da olabilir.Ama hayat böyle herkesi kurtaramayız. Herşeyi okullaştırma ne kadar zararlı ise okulsuzlaştırma için de aynı şey geçerli.(Adsızlık bazen iyi.Meseleyi öne çıkarmaya yarar çünkü)